Ole Paus = Sjarmerende Rustikk.

Jeg er født i 1978. Jeg fyller 35 i år. Det er greit nok.
Men jeg har på en måte vokst opp i en eldre tid enn mine jevnaldrende. Som om jeg var litt eldre litt tidligere. Jeg vet ikke om det gjorde meg visere enn dem akkurat.. og med det faktum at jeg ennå ikke får kjøpt vin på monopolet uten å vise mitt førerkort, gjør jo at den kunnskapsfulle rustikken ikke akkurat kan lyse av mine øyne.

Men greit nok.
Jeg føler altså at jeg har vokst opp i «gamle dager».

Min far var nemlig av den typen som ikke kunne slutte å få barn. Det hjalp nok å være mann sånn sett, ingen morgenkvalme der som hindret ham 😉 Som sistemann på stammens gren resulterte det i at jeg hadde en eeeeldgammel far. Vel, i mine øyne, men også rent faktisk var det som å vokse opp med en bestefar. Han jobbet til han var 70, og da var jeg bare 8. Deretter var det å bli kjent med en eldrenes manns liv.

Forbilder?
Kanskje nettopp derfor, jeg vet ikke, liker jeg ikke standardidoler i media. Jeg liker de rufsete kloke, de som har levd og tenkt, prøvd og feilet. Det skal sies at det holder ikke å ha levd rufsete, jeg liker de menneskene som har tatt seg tid til å tenke – og som er ydmyke på at de ikke har svaret. I går så jeg Thorvald Stoltenberg på nrk 1, han lette etter slekten sin historie. Slektsforskning.

Det har jeg aldri brydd meg om. Dette med hvordan livet til mine tippoldeforeldre var. Hva hjelper det å tenke om det liksom? Men når jeg så Thorvalds store engasjement, hjerte for slekten, tårene som rant når han tenkte på sin oldefar, etc. så merket jeg at – jøss, Kristina, dette liker du visst å se på. Sånn er det ofte med mine valg av tv-program, det ender gjerne med noe rart som ingen andre jeg kjenner ser på. Og så kommer jeg på at slekten min har noen spennende grener. Finner frem et bilde av min farmor som jeg aldri møtte, som valfartet til USA på tidlig 1900-tallet, og kom tilbake igjen (hvorfor dro de- hvorfor returnerte de?). Likheten med min datter er slående, bildet kunne vært av henne. Det gamle sorthvitt bilde og den slående likheten med min datter, rører ved meg. Når den visuelle likheten er der, kan ikke også den personlige likheten være der?

Men tilbake til Ole Paus. Hvis du henger med.
Paus sier i Dagbladet lørdag at han har hatt et tøft liv, drukket mye og røykt ennå mer. Savnet foreldre. Og jeg tenker, på et litt navit vis «…så bra at whiskyen har satt spor på stemmen hans». Hvordan ville han sunget hvis han hadde vært helsefrik? Hatt gitaren på ryggen mens han i kondomdrakt fosset gjennom Nordmarka, i opptrening til neste Vassalopp? Kommet til studio etter den siste proteinekstrakten, i sin nye lavkarbodiett? Ren i stemmen, nyklipt hår, rak i ryggen, og med vanlig positur som de andre, dress, slips, utilnærmelig og ryddig. Sunget om at han har perset i løypa og har godt O2 nivå?

Nei, jeg liker det litt rotete. Ikke hjemme hos meg selv da.. Men hos de som skal inspirere meg. Litt rustikk i stemmen og blikket. Litt alvor. Melankoli. Dybde.

Værutsatt
Men dessverre, soleklart har de med tidlig rust stått værutsatt til. De har kjent smerte, måttet gå sin egen vei, og har fått mye i bagasjen de kanskje skulle være foruten. De har fått ettertenksomheten med seg.

Men er det ikke også derfor vi liker gamle møbler? Ting må ha en historie, en sjel. Akkurat som Paus. Han er ikke vakker. Men allikevel, jo- på ett vis – på sitt vis.

Hvem er vakrest i verden her? Speilet svarte: den rynken skaper et spor om at du har tenkt, de øynene viser at du har følt, og kroppen at du har levd. Du er vakker, du som ser deg rundt, tillater deg å kjenne rustikken i din historie, dine gener og erfaringer, som tar på deg livsinteresse når sola står opp, og som gir til dine nærmeste – av deg selv.

IKEA går fint det, enkelt og feilfritt, men det er nyoppusset rustikk vi elsker. Ikke sant?


Kommentarer

2 kommentarer til “Ole Paus = Sjarmerende Rustikk.”

  1. I disse tider merker vi at skjønnhetsidealet omhandler det sunne, men også det unge. Plastisk kirurgene i USA klarer seg godt for å sette det på spissen, spesielt de som opererer grunnet kosmetiske hensyn. Det kan ikke sies å være annet enn trist…

    Derfor er det fint og viktig å definere skjønnhet på andre måter enn massemedias snevre definisjon. Det er min holdning.

    Takk for at du viser et vakkert dikt, i så måte.

  2. Hei.

    Som ung mann hadde jeg et forhold til en kvinne som var en del eldre enn meg. Mange år senere skrev jeg et dikt til henne. Jeg kom til å tenke på det siden du nevnte rynker og spor av levd liv. Diktet kaller jeg Stillhetens symfoni, og det går slik:

    Til og med
    i mine rikeste stunder

    som når jeg er musikk
    eller poesi

    og alt annet står stille
    hører jeg huden din.

    Hører jeg du langsomt
    bli vakrere

    hører jeg håret ditt bli sølv
    og blikket ditt kranses inn

    av tidens
    fine siselering.

    Til og med
    i dine stilleste stunder

    som når du leser dette
    lytter jeg til det

    mitt øye
    ikke får se

    og hånden
    ikke får røre ved

    con calore.