Karl Johan – det er greit å selge sex
Sexkjøp foregår på Karl Johan i Oslo, og i andre norske områder. Det er norske og utenlandske kvinner som selger tjenester som kan virke enkle. I et psykologisk perspektiv er det imidlertid sterkt kostnadskrevende. Kostnaden er deres indre dynamikk, deres eget menneskeverd og hva de taper av andre muligheter. Kostnaden også er hvilke holdninger vi har som samfunn, til andres menneskers verdi og synet på seksualitet. Kostnaden går til de unge etter oss, også.
Menneskekursen på gata er lav. De færreste ville ønske en slik fremtid for noen de var glade i, men så er heller ikke verden rettferdig.
Sexkjøpsdebatten
Aftenposten og andre medier har siste ukene satt fokus på sexkjøps- og sexsalgsdebatten. Tanja Rahm forteller i et portrettintervju om sin fortid som prostituert, og kaller det en form for selvskading. Hun har møtt mange psykopater blant kundene. Ja, det er vel ikke noe overraskende med dette, det er jo kloke og allmenngyldige utsagn, som vi har hørt før. I debatten har Ane Stø skrevet kronikken som definerer prostitusjon som slaveri. Vi står og ser på, og på grunn av ett eller annet, så skal vi fortsette å se på.
Les: Prostitusjonens smertefulle side
Hvorfor skal det være legalt å selge kroppen sin?
Fordi det er ”verdens eldste kvinneyrke”?
Er det slik at det gamle er det beste?
Er medisin som ble praktisert for 2000 år siden fortsatt gyldig fordi den er gammel?
Eller er det fordi markedskreftene skal få styre? Er det slik at så lenge det er et tilbud og en etterspørsel, så må det få gå greit? Det er jo nokså etikk- og historieløs argumentasjon.
Den forklaringsmodellen som jeg kan bruke tid på å reflektere på er menneskets rett til å velge selv. Voksne mennesker må få bestemme selv, og dette er mennesker som ikke har mange ressurser, og derfor lite valg.
Men har vi fri vilje? Eller er det noen ganger slik at vi ikke har det – selv om det ser slik ut?
Og skal salg av narkotika også være legalt, fordi det er tilbud og etterspørsel? Også her er det sårbare mennesker i en sårbar fase av sitt liv, det å gjøre dem kriminelle vil medføre en ekstra byrde, det vil bli en ”underverden” med verre forhold, mer vold og grovere overtramp. Derfor må det være lov?
Skal ikke et samfunn få sette sine lover etter etiske standarder basert på menneskeverd og retten til å ferdes trygg i gatene? Heller det enn argumentasjon at det må være legalt fordi det fins så mye av det? Det vil skade enkeltpersoner hvis det blir kriminelt, det er jo synd. Men er det så sikkert i det lange løp?
Lilja 4ever: Det å sette lover mot sexsalg og sexkjøp innbærer en tydelig holdning til hva som er akseptert av kroppshandel. Vi vet at Lilja-4-ever er sant for mange unge kvinner. Vi vet at flertallet har vært utsatt for overgrep hvor de har mistet kontrollen og reglene de har satt ikke blitt respektert. Vi vet at mange kommer på feil spor, og har emosjonelle vansker. Et forbud innebærer også en psykologisk holdning, om at kroppen ikke skal være en vare.
Og som alt annet, når man tar vekk noe så må annet tilbys. Bladet =Oslo er et eksempel til etterfølgelse, gi de rerrurssvake som ikke klarer et normalt arbeidsliv noe annet å tjene sin inntekt på. Jobb med forebygging. Jobb med psykologifaget allerede i grunnskolen. Lær unge sårbare andre mestringsstrategier. Gode holdninger til seg selv. Og la de som tvinges hit av fattigdom eller ved andres handel få erfare at det ikke er akseptert at de blir utsatt for dette.
Kanskje noen har det meget godt som sexarbeider?
Kanskje vi skal lytte til dem, og starte egne utdanninger og kurs for å bli en god arbeider på å selge kropp? Anbefale kvinner og menn til et liv med å tilfredstille andre?
Etikk og normer, teorier om mennesket- bygger på demokratiets utforming, menneskerettigheter og ukrenkelige menneskeverd. Vi må bygge på historiens tann. Hvor mange kvinners beretninger om menneskehandling, om overgrep, om vold, om krenkelser må man høre før man lærer av historien? Hvor mange teorier må vi lære oss om hvordan mennesker bygger sin identitet og selvrespekt? Tydeligvis mange, for hvis vi ikke vil lære så er det bare å lukke ører og øyne.
I økonomien snakker vi om sterk og lav krone. Valutakursen mellom to valutaer. Hvor mye vi får vi for 1 norsk krone i Romania?
Kan vi også snakke om sterk og lav menneskekurs? At 1 menneskeliv er noe mer verdt enn 1 menneskeliv?
Den lille byen Saarbrücken kalles «Europas prostitusjonsmetropol». Det er legalt med salg og kjøp av sex. På en dokumentar så kan man få et lite innblikk. Det er ikke et godt innblikk i noe som “forheliges” som et “fritt samfunn”. En sliten prostituert forteller om et ypperlig liv, med lovlige penger tjent til sine små barn. Er det ikke annet å tjene penger på? Jo, men dette gir raskere penger, sier hun og smiler. “Jeg liker jobben min”, og kundene liker å høre det hun sier.
Teorien om kognitiv dissonans
Kognitiv dissonans teori (kognitiv psykologi) omhandler at mennesker søker en indre konsistens mellom sin atferd og sine holdninger. En inkonsistens skaper et indre ubehag, som vi vil ha vekk. For eksempel, hvis vi mener at dyr har egne rettigheter om et liv uten smerte og fangenskap, skaper det en dissonans i det man får en vakker pelskåpe fra svigerfar. Går man med pelskåpen, må holdningene justeres. Holdningen må justeres for å kunne leve med seg selv, så man kan for eksempel begrunne valget med å beholde kåpen med at andre mer prekære holdninger er tilstede, nemlig relasjonen til svigerfar. Men hvis man ikke justerer holdningen til pelsdyr, så må rett og slett pelskåpen leveres tilbake. Slik søker vi en indre konsistens, for å oppnå en god indre følelse.
Parallell, etisk refleksjon: Det å kjøpe produkter som er produsert av små barnehender på usselige fabrikker i utviklingsland, kan forsvares, fordi at barna jobber der uansett. Og de trenger en jobb. Eller kan det egentlig forsvares så lett? Er vi ikke bare litt uengasjerte for å slippe dissonansen?
Hva skjer i prostitusjonsdebatten? Noen, nemlig kundene, de får behov for å ta avstand fra kvinnenes egne vonde historier. De kaller det enten oppspinn eller unntak. De som er mer reflekterte finner supplerende argumenter som kan opprettholde deres egen indre konsistens, så som at ”kvinnene trenger penger, det er like greit at de kommer fra min lommebok som noen andres”.
Et samfunns holdning er like viktig. Samfunnet vil ikke ta fra kvinnene som prostituerer seg all verdi, ved å kalle det kriminelt, og skape et skjult horearena under bakken. Så da kan holdninger komme som at ”det er viktig å se hva som foregår, og derfor ikke kriminalisere. Det vil finnes uansett. Det har eksistert til alle tider, og vil aldri forsvinne”. Noen vil legalisere sexkjøpet også, av samme grunner.
Historieløse prostitusjonsteorier
På intelligenstester kan man bli spurt hvorfor elever skal bruke tid på å lære om verdenshistorien. Et godt svar kan blant annet være at ved å lese og høre historiefaget; reflektere omkring menneskesynet under 2.verdenskrig, hvordan det kan ha seg at det var akseptert å slå barn på 1800-tallet, lære om verdensreligionenes fremferd og om medisinfagets utrolige utvikling, så kan man gå videre og komme lenger. Bygge sten på sten. Unngå å repetere feil. Sikre at man lytter godt, for å styrke de gode veiene og gå skrittene deretter.
I psykologien så er det samme stenbygging; vi kan mer og mer om barndommens betydning for hjernens utvikling og senere relasjonelle kompetanse, vi kan mer og mer om forholdet mellom tidlige traumer og senere psykiske vansker, vi kan mer og mer om seksualitetens utvikling, og behovet for tilhørighet og respekt. Vi kan mer og mer om at det er de som tidlig har opplevd at de ikke har en egenverdi, som strever med opplevelsen av egenverdi som voksen. Vi kan mer om vansker for å sette grenser, trakassering, menneskets kyniske sider og menneskehandel.
Holdningsendring skjer ofte i kjølvannet av at nye lover kommer og gamle lover endres. Så som seksuelle overgrep mot barn under den seksuelle lavalder. Det straffes hardere og hardere. Vold mot barn likeså. Og jeg tror vi bare har sett starten på et straffenivå, for det skal tilpasses skadene det tilføyer individet, og vi vet mer nå enn for et par generasjoner siden om hvilke betydelige kostnader overgrep skaper for et individ.
Røykeloven, uten sammenligning forøvrig, ledet til en holdningsendring på samfunnsnivå. Alkoholbruk under svangerskapet er kanskje lovlig, men det markante fokuset – kunnskapsformidling kombinert med fokus på målgruppen, har ledet frem.
Teoriløst
Barnet blir født inn i verden uten mer verdi enn den som den blir vist. Blir barnet oversett, misbrukt eller elsket? Det vil forme barnets vei gjennom livet. Blir barnet satt i arbeid i 4 års alder for å spe på familiens fattige budsjett eller sparer foreldrene intenst for at barnet skal få en universitetsutdanning om 15 år? Dette former selvfølgelig barnets syn på seg selv som menneske.
Når en vet at mange som prostituerer seg har en historie med seksuelle krenkelser bak seg, en historie om manglende oppfølging, om menneskehandel og fattigdom, rus og press, så kan man bare ane hvordan nye krenkelser får tilgang daglig – det vi er vant tror vi er greit… Har vi så stor tro på menneskets frie valg at vi er blinde for hvordan vår egen historie former selvverdet vårt, også kan vi bare fortsette å krenke og bruke?
Menneskets seksualitet er ikke løsrevet fra følelser om oss selv eller vårt behov for kjærlighet og tilhørighet. Det er grunnleggende drift å søke trygghet og nærhet. Menneskets frie vilje eksisterer ikke 100%. Vi kan snakke om frihet, men som psykolog ser jeg hvor bundet mennesker kan være i sin egen psyke, hvor krevende det kan være å bryte mønstre, å bygge en god selvtillit hvis det i utgangspunktet er redusert kontakt med egne behov og egen verdi. Jeg har møtt kvinner og menn som ikke har særlig kontakt med sin egen kropp. Som ikke vet hva som er god behandling og dårlig behandling.
Det tar lang tid for en voksen kvinne å få tak i et selvverd, hvis hun fra hun var liten har blitt sett på som en vare som kan benyttes.
At enkeltpersoner med store ressurser, som Tanja Rahm, forteller om sitt liv er av stor verdi. Det at et yrke har eksistert i århundrer, kanskje årtusener, er ikke et godt argument for at det fortsatt bør eksistere. Slaveri har også eksistert gjennom tid og tann. Undertrykkelse av mennesker etter hudfarge eller kjønn likeså. Jeg mener at prostituerte har like mye verdi som andre. Men det skal mye til for at jeg skal forstå hvordan land rett ved oss kan si at det er akseptabelt. Og hvordan Norge kan si at det er ok å selge seg. Jeg har hørt for mye, sett for mange tårer og møtt så mye lært vond atferd til å lett vende om her.
Kommentarer
2 kommentarer til “Salg av sex?”
Det er en merkelig greie det der med prostitusjon. Jeg forstår ikke hvordan menn får det til. Jeg ville følt meg råtten i en slik setting. Og det er jo på en måte ikke et særlig godt utgangspunkt. Men så er det dette med empati da, evnen til å sette seg inn i andres følelser. Noe må jo ha jo ha gått fryktelig feil hos enkelte der.
I Bergen har vi et hotell, hvor etter hva jeg har forstått, blant annet tidligere prostituerte får arbeidstrening for å kunne komme seg i varig arbeid. Hotellet drives etter modell av tilsvarende hoteller i Danmark. Jeg tenker at noe slikt må være god resursbruk.
Ha en fin uke.:)
Bjørn
Ja, empatibiten er vel godt bortgjemt eller aldri der. Det er virkelig en merkelig greie. En nokså kynsik industri, uten mye ressurser eller håp.
Fint å høre om hotellet. Arbeidstrening og nye oppgaver, se livet fra et annet ståsted og oppleve respekt og godhet, det håper jeg flere får oppleve, hvis de er frie nok til å se muligheten.
Ønsker deg en fin uke også! 🙂
Kristina